|
Fonott hálós gabion dobozok
A gabion kosarakat kétszeresen sodrott acélhuzalból szőtt háló alkotja, melynek mechanikai tulajdonságai jobbak, mint amit a vonatkozó szabvány (EN 10223-3 ) előír.

A gabion kosarak az építési helyszínen kerülnek feltöltésre (megfelelő kővel), és így egy monolitikus, rugalmas, vízáteresztő struktúrát alkotnak, mely alkalmas támfalak, erózióvédelem, medervédelem, partfalbiztosítás kiépítésére.

Miben más a gabionos védelem, mint bármely más technológia? Elsősorban abban, hogy egyesíti az egyéb módszerek jó tulajdonságait:
  • Erős, a víz sodrásának ellenálló,
  • Környezetbarát, újrafelhasználható,
  • Természetes megjelenésű, tájbaillő,
  • Időtálló, UV- és fagyálló,
  • Terep adottságaihoz, felszín egyenetlenségeihez igazodó,
  • Telepítése gyors, építése gazdaságos.
A kőkosarak (gabionok) erősen horganyzott acélhuzalból, duplán tekert technológiával előállított hálóból készülő, különböző méretű téglatestek. A huzal átmérője általában 2,7mm. A kőkosarak (gabionok) általában 1x1 vagy 1,0x0,5 méteres, négyzet keresztmetszetű téglatestek.

A gabion dobozokat kamrákra osztják – általában- 1 méterenként elhelyezett diafragmák segítségével. A dobozok készítésénél használt drót vastagon horganyzott lágyacél anyagú, bizonyos esetekben indokolt lehet a PVC-vel erősített bevonat, mégpedig sós, savas környezetben. A gabion elemeket lapra hajtva szállítják a helyszínre.

A háló méhsejtes szerkezetű, melyben a nyílások szélessége D=80-100mm, a huzalok átmérője d=2,7mm (1. ábra).

A kibomlás elleni fonott háló duplán sodort hálószem kapcsolatai megakadályozzák az esetleg elvágott vagy elszakadt szál kibomlását, a hibahely minden esetben a környező mezőkre korlátozódik. Az elemek összeállítása fűződróttal és/vagy tűzőkapoccsal történhet.
Választható méretek:
Háló-drót
D=80 x100mm (lyukszélesség)
d=2,7; 3,0mm
Gabion kosarak
L=1,5; 2,0; 3,0; 4,0m ± 3%
B=1m ± 5%
H=0,5; 1m ± 5%
(ld.: 2. ábra)
fonott_halo.jpg,
(id: 167)
Fonott hálós gabion
Galéria - 1 kép
1. ábra
2. ábra